2014. június 18., szerda

Sörös, sült csülök újkrumplival

Egy szupi egytálétel a foci vb-re. Lényegében annyi az egész, hogy könnyen-gyorsan összedobjuk, aztán betoljuk a sütőbe, és ott is lehet hagyni, míg elkészül, tehát nem igényel felügyeletet, a férfiak szeretik, sör, kovászos uborka, stb. csúszik hozzá - ennél több pedig mi kellhet egy focirajongó ember párjának, feleségének, vagy csak szurkolók ellátására szakosodott sorstársaknak?! ;) :D
Magunkévá sikerült tenni egy bő kilónyi, inkább majdnem másfél kilónyi csülköt, csontostul-bőröstül-mindenestül. Tegnap pedig sikerült vennem magyar őstermelőtől származó újkrumplit. Ezt a kettőt összeadva nem nehéz kitalálni, hogy elvileg csülök pékné módra készülne, ha nem lennénk oda az egyben sült húsokért. :) Tehát eszem ágában sincs feldarabolni, tepsizni, stb. (azt meghagyom a sütinek, ami már kelendezik), hanem kamrakutattam és előszedtem a nagyobbik kacsasütő tálat. Tegnapról elfelejtődött a hűtőbe tenni a sört, így felhasználom azt is, úgy gondoltam. Még az is említésre méltó, hogy a sört azért használom, mert ebben a pácban azért jó lenne egy éjszakán át hagyni a csülköt, de ez most nem jött össze, és a sör élesztő-, valamint savtartalma pontosan megfelel annak, ami a gyorspácok lényege.

Sörös, sült csülök újkrumplival

Hozzávalók:
1-1,5 kg-nyi egész csülök
kilónként egy maréknyi jódozott só
kilónként egy evőkanál frissen őrölt bors
1-2 db babérlevél
kilónként egy kiskanálnyi paprikapor
kilónként egy evőkanál fokhagymagranulátum, vagy kb. egy egész fej fokhagyma
1 kk őrölt köménymag
1 ek zsír
1 doboz sör (alkoholtartalom mindegy, én most az Aldis Greißent vettem meg, 99 Ft)
2 kg újkrumpli
1 fej hagyma
1 doboz tejföl vagy savanyúság ízlés szerint
Elkészítés:
A csülköt jól megmossuk, ha kell, kaparjuk, perzseljük. A csont mellett bevágjuk, filézzük, de úgy, hogy a csont benne maradjon, és két oldalra kifektetjük a hús részt, ám alul is be kell vágni a csontig, hogy teljesen át tudjon sülni majd; gyakorlatilag egy pillangó formát kapunk belőle. Ekkor újra alaposan megmossuk kívül-belül, hogy a csontnál a véres részt kimossuk rendesen.
A kezünkbe vesszük a sót, és jól besimogatjuk a bőrébe és a hús részbe is, megpaskoljuk, stb. (kényeztető masszázs ;))
Beletesszük a kacsasütő tálba vagy akkora tepsibe, amibe belefér kényelmesen és még marad benne hely a krumplinak meg a hagymának.A fűszerekkel megszórjuk egyenletesen, a zsírt kis diónyi darabokban köré rakjuk, majd az egész doboznyi sörrel felöntjük.
 A tepsit vagy a kacsasütő tálat lefedjük.
A sütőt bekapcsoljuk, alsó sütéssel 200 fokon kb. két órányit sütjük-pároljuk, majd az újkrumplit és a hagymát feldarabolva körérakjuk, jó fél órát lefedve, majd a fedőt levéve addig sütjük, míg megpirul az egész.
A tejföl nagyon jól illik hozzá, de van, aki a kovászos uborkára esküszik meg az ecetes gyöngyhagymára.
IMGP9042-1bph.jpg

IMGP9044-1.jpg

IMGP9045-1.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése